دیپلماسی عربی در کنار رصد تحولات داخلی ایران

«شورای آتلانتیک» تاکید دارد دولت آمریکا برای مقابله با قدرت ایران در منطقه علاوه بر همکاری های دفاعی و نظامی با کشورهای خاورمیانه، می بایست با کمک این کشورها به رصد تحولات اجتماعی، اقتصادی و مذهبی داخلی ایران بپردازد و بر اهداف و نیات فعلی و آینده ایران تمرکز کند.

به گزارش تحریریه، اندیشکده «شورای آتلانتیک» پژوهشی مبسوط را با عنوان «آینده استراتژی ایالات متحده در مورد ایران» پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر کرد تا به دولت بعدی که از ژانویه ۲۰۲۵ وارد اتاق بیضی کاخ سفید می شود مسیر تعامل با موضوع ایران را متذکر شود.

این اتاق فکر آمریکایی پس از آنکه ایجاد یک سختار دفاعی مشترک با حضور آمریکا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را یکی از مهمترین اقدامات دانست بر لزوم اتخاذ روش های نوین مقابله با قدرت ایران (دیپلماسی عمومی و روش های نرم) در منطقه تاکید کرد.

در این گزارش آمده است:

فراتر از امنیت و دفاع سنتی

گسترش همکاری‌های امنیتی فراتر از دفاع و امنیت فیزیکی - به موضوعاتی همچون ایمنی عمومی، محیط‌زیست، شرایط اضطراری پزشکی، و مدیریت بلایا - می‌تواند به کاهش نگرانی‌های کشورهای خلیج فارس در مورد تلافی‌جویی ایران کمک کند و احتمال بروز شکاف در این گروه را کاهش دهد. گنجاندن این طیف گسترده‌تر از مسائل همچنین می‌تواند پذیرش عضویت در این همکاری را برای جوامعی که به اتحادهای نظامی یا دیگر اعضای آن اعتماد ندارند، آسان‌تر کند.

افزودن این مجموعه قوی‌تر از مسائل به همکاری امنیتی می‌تواند تعامل میان کشورهای عضو ائتلاف را حتی در مواقعی که همکاری دفاعی دشوار یا در اولویت نیست، حفظ کند. در دهه ۱۹۹۰، کشورهای عربی همچنان در مسائلی مانند مدیریت آب و محیط‌زیست که بخشی از مسیر چندجانبه کنفرانس صلح‌محور مادرید بود، با اسرائیل همکاری داشتند، حتی زمانی که مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطینی‌ها متوقف شده بود.

تمرکز فرماندهی مرکزی ایالات متحده (CENTCOM) بر همکاری امنیتی گسترده‌تر با شرکای خلیج فارس باید همراه با گسترش دیپلماسی سنتی به رهبری وزارت امور خارجه و سفارتخانه‌های ایالات متحده در منطقه باشد. این سفارتخانه‌ها باید تعداد بیشتری افسران مسلط به زبان‌های عربی و فارسی داشته باشند و منابع بیشتری برای تبادلات مردمی و حرفه‌ای در زمینه‌های مختلف در اختیارشان قرار گیرد.

کنگره باید این موضوع را به‌عنوان یک اولویت در نظر گرفته و بودجه وزارت خارجه را برای این هدف خاص افزایش دهد، به جای اینکه از این وزارتخانه بخواهد هزینه‌های سایر برنامه‌ها را کاهش داده و آن را به این تلاش اختصاص دهد.

کشورهای خلیج فارس، به درجات مختلف، نگاه قابل‌توجهی در مورد تحولات ایران دارند و با گسترش نمایندگی‌های دیپلماتیک خود در تهران، انتظار می‌رود این آگاهی در طول زمان افزایش یابد.

مشورت‌های ایالات متحده با کشورهای خلیج فارس در مورد ایران نباید تنها به نگرانی‌های امنیتی یا اجرای تحریم‌ها محدود شود، بلکه باید به تحولات اجتماعی، اقتصادی و مذهبی داخلی ایران نیز بپردازد و بر رهبری و نیت‌های فعلی و آینده ایران تمرکز کند.

ادامه دارد

۳۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: 31299

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 7 =